Románica Intercom
<< Volver a portada

Preliminares

Cuando llegué al Departamento de Lingüístia Francesa de la Universidad de Provenza en 1994, me incorporé al equipo que estaba elaborando Eurom4. Mètode d’aprenentatge simultani de llengües romàniques. Después, empecé a impartir cursos de aprendizaje simultáneo de lenguas románicas, primero en el sur de Francia y posteriormente en Barcelona. Desde entonces, he tenido la ocasión de formar a más de 500 personas, hacer múltiples presentaciones, intervenir en coloquios y jornadas, formar futuros formadores, escribir artículos de divulgación y elaborar nuevo material didáctico.

En 2005, el DURSI (ahora CUR) me hizo el encargo de adaptar Eurom4 al catalán, pero finalmente salió un material nuevo basado en el mismo enfoque metodológico y enriquecido por la experiencia de los últimos diez años.

El conjunto del material consta de cinco partes:

  1. Guía didáctica
  2. Sonidos y grafías
  3. Morfología
  4. Sintaxis
  5. Lecciones

La Guía didáctica se dirige a aquellas personas que quieren enseñar según este enfoque y a los que se disponen a aprender de manera autónoma.

Toda la parte gramatical (Sonidos y grafías, Morfología y Sintaxis) es material de soporte para las lecciones. No está pensado para ser leído de manera íntegra sino para consultarlo puntualmente cuando se presenta una dificultad. Se ha tenido que sacrificar mucha información por que había que contemplar las cinco lenguas y dar una explicación clara y accesible para cualquier tipo de lector. Se trata de un material con vocación divulgativa y cuando se requieran precisiones, habrá que consultar las gramáticas y obras de especialidad que ya existen.

Finalmente, hay un pequeño muestrario de textos preparados que permiten hacernos una idea de cómo se aborda un texto desde este enfoque didáctico.

Esperamos que en el futuro se puedan añadir más textos preparados y más lenguas.

Eulàlia Vilaginés - Diciembre de 2007

Blanche-Benveniste, Cl. y otros, 1997, Eurom4. Mètode d’aprenentatge simultani de llengües romàniques. Florencia: La Nuova Italia
 
<< Tornar portada

Preliminars

Quan vaig arribar al Departament de Lingüística Francesa de la Universitat de Provença el 1994 em vaig incorporar a l’equip que estava elaborant Eurom4. Mètode d’aprenentatge simultani de llengües romàniques. Després, vaig començar a impartir cursos d’aprenentatge simultani de llengües romàniques, primer al sud de França, i posteriorment a Barcelona. Des de llavors, he tingut l'ocasió de formar més de 500 persones, fer-ne múltiples presentacions, intervenir en col·loquis i jornades, formar futurs formadors, escriure articles de divulgació i elaborar nou material didàctic.

El 2005, el DURSI (ara CUR) em va fer l’encàrrec de fer l’adaptació d'Eurom4 al català però finalment en va sortir un material nou basat en el mateix l’enfocament metodològic i enriquit per l’experiència d’aquests deu anys.

El conjunt del material consta de cinc parts:

  1. Guia didàctica
  2. Sons i grafies
  3. Morfologia
  4. Sintaxi
  5. Lliçons

La Guia didàctica es dirigeix a aquelles persones que volen ensenyar segons aquest enfocament i a les que es disposen a aprendre de manera autònoma.

Tota la part gramatical (Sons i grafies, Morfologia i Sintaxi) és material de suport per a les lliçons. No està pensat per ser llegit de manera íntegra sinó per ser consultat puntualment quan es presenta una dificultat. Ha calgut sacrificar molta informació perquè s’havien de tenir en compte les cinc llengües i calia donar una explicació prou planera per a qualsevol lector. Es tracta d’un material amb vocació divulgadora i quan calguin precisions, s’haurà de consultar les gramàtiques i obres d’especialitat que ja existeixen.

Finalment, hi ha un petit mostrari de textos preparats que permeten veure com es treballa un text des d’aquest enfocament.

Esperem que en un futur es puguin afegir més textos preparats i més llengües.

Eulàlia Vilaginés - Desembre de 2007

Blanche-Benveniste, Cl. y otros, 1997, Eurom4. Mètode d’aprenentatge simultani de llengües romàniques. Florencia: La Nuova Italia.